طنین همتی|شهرآرانیوز، حذف ارز ترجیحی از نهاده دانی این سؤال را پیش میآورد که با آزادسازی قیمتها، بهای تمامشده محصولات بهویژه کالاهای اساسی مثل مرغ و تخممرغ چقدر میشود. گمانهزنیهای نمایندگان مجلس و فعالان این حوزه افزایش قیمت مرغ به کیلویی ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان را نشان میدهد، اما باید دید آیا با حذف ارز ترجیحی بازار کشش این افزایش قیمت را دارد یا تولیدکننده با افزایش هزینههای تولید در پی حذف ارز ترجیحی میتواند بهای تمامشده محصولش را مدیریت کند. فعالان بخش تولید بر این باورند که دولت همراه با جراحی اقتصادی مدنظرش باید وضعیت کنونی تولیدکننده و نقدینگی بازار و تورم تکنرخیشدن کالاها را مدیریت کند، در غیر این صورت تولیدکنندگان بهناچار از گردونه تولید حذف میشوند.
رئیس هیئتمدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران در مصاحبهای گفته بود: با حذف ارز ۴۲۰۰تومانی نیاز به نقدینگی در واحدهای تولیدی نیز ۵برابر خواهد شد و تولیدکنندگان قادر به تأمین این حجم از نقدینگی نیستند و اگر حذف ارز تدریجی نباشد، به مشکل برمیخورند.
ناصر نبیپور گفته بود: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اتفاقی است که باید رخ دهد و چارهای بهجز این کار وجود ندارد؛ اما دولت باید بهتدریج این کار را انجام دهد و به قدرت خرید مردم توجه کند. اکنون قدرت خرید مردم بهشدت کم شده است و بهراحتی قادر به تأمین اقلام موردنیازشان نیستند.
دبیر اتحادیه مرغداران خراسانرضوی در گفتگو با شهرآرانیوز با بیان اینکه تولیدکننده مخالف حذف ارز ترجیحی نیست، اظهار کرد: ما در همان زمان که رانتخواری واردکنندگان نهاده دانی و بازار سیاهشان را دیدیم، بهجد معتقد بودیم ارز ترجیحی در این بازار باید حذف شود. اما اینکه اکنون گفته میشود در پی آزادسازی قیمتها، مرغ به کیلویی ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان میرسد، صحیح نیست؛ زیرا با این قیمت دیگر تولیدکننده نگران تولید نخواهد بود و با افزایش قیمت به تولید بیشتر تشویق میشود. ما معتقدیم قیمت هر کالایی را عرضه و تقاضا تعیین میکند. اکنون که قیمت مصوب مرغ حدود ۳۱ هزار تومان است، در بازار با حدود قیمتی ۲۵ تا ۲۷ هزار تومان فروخته میشود.
بهگفته سلطان محمدی، حجم تولید ما زیاد شده است، بهطوریکه نیازمان برای تولید جوجه یکروزه ۹۰ میلیون قطعه است، اما اکنون حدود ۱۴۰ میلیون قطعه تولید میشود و این مازاد بیشتر هم خواهد شد. از طرف دیگر، مردم هم توان خرید ندارند. مرغ در اذهان مردم بهعنوان محصول پروتئینی ارزانقیمت است و با افزایش قیمت محصول، مصرفش کم میشود و از طرفی تولیدکننده مجبور است محصولش را با قیمت کمتر عرضه کند.
این تولیدکننده اظهار کرد: عملا در چند سالی که رهبر معظم انقلاب سال حمایت از تولید اعلام کردند، حمایت هدفمندی از سوی مسئولان ندیدیم. با آزادسازی قیمتها بازار مرغ آنقدر کشش ندارد که قیمت زیاد را بپذیرد. در این بین، انگیزه تولیدکننده با بهای تمامشده زیاد در پی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از بین میرود، چون در پی کشش عرضه و تقاضا قیمت مرغ از میزانی مشخص بیشتر نمیشود، اما تولیدکننده مجبور است با حذف یارانه در این بخش تولید کند.
به گفته وی، تولیدکنندهای که با هزینه ۵ میلیاردی تولید میکند، با آزادسازی نرخ ارز باید با هزینه ۱۵ میلیاردی تولید کند؛ در نتیجه ریسک تولید زیاد میشود. مسلما مردم توان خرید مرغ ۵۰ هزار تومانی را که گفته شده است، ندارند و حتی مشخص نیست تولیدکننده چگونه باید بهای تمامشده تولیدش را مدیریت کند.
سلطان محمدی یادآور شد: پرداخت یارانه از ابتدای اجرای طرح اقدامی اشتباه بود و اکنون هم که قرار است این پرداخت به مردم افزایش پیدا کند، باز هم اشتباه است؛ چون آزادسازی نرخ بر همه بازارها تأثیر میگذارد. در همین بازار مرغ و گوشت، همه فراوردههای گوشتی مثل سوسیس و کالباس و حتی فراوردههای لبنی هم تحتتأثیر قرار میگیرند.
وی با بیان اینکه اجرای این طرح ذاتا اقدامی خوب است، اما نحوه اجرای آن درست نیست، تأکید کرد: من بهعنوان تولیدکننده مخالف برداشتن ارز ترجیحی نیستم، اما بهنظرم بهجای اینکه یارانه مستقیم به مردم بدهند که اثرات تورمی دارد، آن را به بخش تولید بدهند تا محصول نهایی مناسب روانه بازار کند. اگر حذف یارانه در بخش تولید مدیریت شود، خیلیها از گردونه تولید حذف میشوند.
وی گفت: نکته مهمی که بیشتر تولیدکنندهها بر آن اذعان میکنند، این است که ضدونقیضگوییهای مسئولان، تولیدکننده را سردرگم میکند و در نهایت تأثیری منفی بر جامعه میگذارد. مسائل مهم کشور که با امنیت غذایی مردم سروکار دارد، باید از یک مشیر مشخص بیان شود، نه اینکه بخشهای مختلف در یک زمینه اظهارنظرهای متفاوت کنند.
بهگفته این فعال اقتصادی، من بهعنوان تولیدکننده و امثال من، بیشتر از هر زمان دیگر درمانده، سردرگم و ناامید هستیم. تورم موجود مالیات پنهان از مردم و تولیدکننده گرفته است. مردم و بخش تولید دیگر توان تحمل تورم بیشتر را نخواهند داشت. امیدواریم دولت در کنار تغییر و تحولات، کنترل تورم را هم در نظر داشته باشد.
رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار در گفتوگویی با شهرآرانیوز گفته بود: خواسته مشخص ما از وزارت کشاورزی که صفر تا صد تولید تا عرضه به مردم را دست گرفته، این است که قیمت تخممرغ را با حذف ارز ترجیحی مشخص کند تا تولیدکننده تکلیف کارش را بداند. متأسفانه ما از نبود نظارت درست در بخشهای مختلف همزمان با افزایش قیمتها رنج میبریم؛ در نتیجه دولت باید نظارتها را بهویژه در بخش تأمین مواد اولیه بخش تولید بیشتر کند و قیمت مصوب را برای بخشهای مختلف که شامل ارز ترجیحی هم میشود، مشخص و بعد آن را حذف کند.
اگر ارز ترجیحی حذف و قیمتها آزاد شود، تخممرغ طبق برآوردهای ما به کیلویی ۴۰هزار تومان میرسد. باید تکلیف تولیدکننده مشخص شود که بهای تمامشده محصولش پس از حذف ارز چقدر میشود.
بهگزارش شهرآرانیوز، برومند چهارآیین، رئیس هیئتمدیره شرکت مادر تخصصی صنعت طیور، در اظهاراتی سعی کرده است بهاصطلاح زهر خبر گرانی مرغ در اثر حذف ارز ۴۲۰۰تومانی را بگیرد و مثلا به مردم دلداری بدهد. وی گفته است: «ارز ۴۲۰۰تومانی قدرت رقابت را از تولیدکنندگان گرفته است. واردکنندگان هر محصول بیکیفیتی را بهنام ذرت با ارز ۴۲۰۰تومانی وارد میکنند، به دولت میفروشند و سود میکنند. قیمتهای ۱۰۰هزار تومانی مرغ در صورت حذف ارز ۴۲۰۰تومانی که برخی میگویند، خواب و خیالی بیش نیست. در صورت حذف ارز ۴۲۰۰تومانی، مرغ حدود کیلویی ۷۵هزار تومان میشود و افزایش قیمت بیش از این امکانپذیر نیست.»
بهگفته این فعال صنعت طیور، مرغ ۱۰۰هزار تومان نمیشود، بلکه فقط ۷۵هزار تومان میشود؛ اما ۷۵هزار تومان یعنی ۳۰هزار تومان بیشتر از نرخ فعلی؛ یعنی تورم دوباره ۱۰۰درصدی!
این رقم اعلامی، یعنی مرغ کیلویی ۷۵هزار تومان، را با مزدبگیران کارگری مطرح کردیم؛ کارگر شهرداری کوتعبدالله دراینباره میگوید: اگر مرغ ۷۵هزار تومان شود، قطعا از سبد خرید ما خط خواهد خورد؛ یعنی ماهی یکبار هم دیگر مرغ نمیخریم. شاید این قیمت برای آن آقا بسیار ارزان باشد، اما برای ما کارگران حداقلبگیر، خارج از توان است.
یک کارگر متخصص عسلویه که حداقلبگیر نیست و ماهی حدود ۷میلیون تومان دستمزد دارد؛ درباره مرغ کیلویی ۷۵هزار تومان به ایلنا میگوید: آنهایی که خیلی ساده از مرغ ۷۵هزار تومانی یا حتی ۵۰هزار تومانی دم میزنند و به مردم میگویند نگران نباشید، مرغ ۱۰۰هزار تومان نمیشود، هیچ شناختی از زندگی ما ندارند؛ اگر مرغ کیلویی ۷۵هزار تومان یا ۶۰ یا حتی ۵۰هزار تومان شود، نیمی از جمعیت دیگر از خرید آن انصراف میدهند. تولیدکنندگان برای چه کسانی تولید میکنند؟! آیا واقعا نباید خریداری در بازار باشد؟